Domácí elektro a rizika

Business

Tak co, o kolik jste se spletli? No, ono to není podstatné, ale asi jich máte hodně. Od těch nejnovějších po ty nejstarší. A nyní si zkuste uvědomit, kolik „žerou“ a na kolik jsou stavěny vaše rozvody. A máte odpovídající jistič? V novějších bytech asi nebude problém, ovšem starší byty a starší spotřebiče mohou být „neposlušné“. Proto je třeba jednou za čas si nechat udělat revizi elektra. Tím je myšleno celou.

Je třeba si uvědomit, že v této oblasti stačí zanedbat maličkosti a je na průšvih zaděláno. Stačí zrada v jističi a zkrat. V tom nejhorším případě následuje požár, a to už je opravdu špatné. Moc špatné.

kabely

Revize elektro může tomuto problému zabránit. Vlastně mu také zabrání. Muž, který ji provádí musí, nebo by měl najít slabá místa v systému či jinde a na tyto upozornit, nebo pokud možno sjedná nápravu. To už je pak jen na dohodě s majitelem a rozsahu špatných věcí. V každém případě udělá to, že vaše domácnost bude opět o hodně bezpečnější.

Pokud tomu nevěříte, děláte chybu. Zkuste si vyhledat ve statistikách co zla už napáchaly vadné spotřebiče. Anebo elektřina vůbec. Hodně se podivíte.

Muž, kterému se říká krátce revizák (správně certifikovaný revizní technik) musí ovládat normu ČSN 33 1500 a ČSN 33 2000-6, které se revize elektroinstalace týkají. Pozor, pouze elektroinstalace, nikoli starších či jakýchkoli spotřebičů, ty mají svou normu zvlášť. Většina revizáků však umí i tu a také podle všech norem musí postupovat.

zásuvka

Jak často nechávat dělat revizi? Podle přání pojišťovny, pokud nemá zvláštní nároky, tak každých pět let. Ovšem nejen to. Také po jakémkoli zásahu do sítě, nebo před její úpravou. Pak po vás asi onen technik bude chtít plánek sítě.

Jinak se není třeba revize obávat, pohádky o tom, že vás revizní technik ihned odpojí od sítě jsou sice hezké k pobavení, ale takto se nejedná. Technik je zde především proto, aby vás upozornil na možné problémy, a závady by měl napsat do revizní zprávy. To je vše.